ADH's en de rol van de overheid
Ik geef jullie daarom het volgende in overweging:- Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat een hogere dosis vitamine E een groot aantal ernstige ziektes kan voorkomen, waarbij het met name gaat om ziektes die ontstaan door de langdurige inwerking van vrije radicalen.
- Stel dat de overheid het wetenschappelijke standpunt van 400IE aan vitamine E zou overnemen. Dan zou dat betekenen dat zij hun stelling: "een goede voeding bevat voldoende vitamines en mineralen" niet meer kunnen handhaven omdat 400IE vitamine E niet via het voedsel verkregen kan worden. Dat betekent dat zij dan impliciet moeten toegeven dat de Nederlander zich niet meer goed kan voeden.
- Dit zou kunnen worden opgelost door aan voedingsproducten zoals brood vitamine E toe te voegen, maar dat kost geld en zal daarom waarschijnlijk geen doorgang vinden. Hierdoor ontstaat er in Nederland een situatie van "twee deling". De mensen die zich bewust zijn van het vitamine probleem en voldoende geld hebben voor suppletie en de mensen die de kennis en/of het geld niet hebben. In deze laatste groep zullen naar alle waarschijnlijkheid vitamine tekorten en daardoor gezondheidsproblemen ontstaan.
- En tenslotte. Het is aannemelijk dat mensen die voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen tot zich nemen gezonder blijven en ouder worden. Stel je voor dat de gemiddelde Nederlandse man plotseling niet op 75 jarig leeftijd maar op 85 jarige leeftijd overlijdt. Ik denk dat de overheid er niet aan moet denken wat dat voor de AOW gaat betekenen, ze is meteen failliet.
Extra vitamine E waar waar is dat nu goed voor?
- beschermt celmembranen tegen beschadigingen, dit kan het proces van veroudering vertragen
- vermindert de kans op een hartziekte
- vermindert de kans op kanker
- vermindert de kans op een neurologische ziekte
- vermindert de kans op staar
- vermindert de kans op gewrichtsontsteking (artritis)
- verlaagt de kans op overlijden na een hartaanval
- verlaagt kans op borstkanker
- verlaagt de kans op diabetes
- verlaagt de kans op aderverkalking
- Let op! door synergie met vitamine C wordt vitamine E "gerecycled". Gebruik dus ook vitamine C.
- Let op! bij gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuur supplementen is het raadzaam ook extra vitamine E te gebruiken om radicaal schade te voorkomen.
Minder kans op hart en vaatziekten
Amerikaans EPESE onderzoek
De reeds in veel studies aangetoonde beschermende werking van vitamine E tegen coronaire hartaandoeningen is opnieuw bevestigd door een Amerikaans onderzoek dat werd uitgevoerd bij meer dan 11.OOO mensen van 67 jaar en ouder. Vastgesteld werd dat het gebruik van vitamine E supplementen gepaard ging met een daling van 47% tot 63% in het risico om als gevolg van een coronaire hartaandoening te overlijden.Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de EPESE-studie (Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly), een project waarbij een grote groep, niet in een instelling wonende personen van 65 jaar en ouder, gedurende 6 jaar werd gevolgd. Bovendien waren ook gedurende 2 tot 3 jaar daarna nog gegevens over de doodsoorzaak beschikbaar.
De grootste bescherming tegen coronaire sterfte werd geconstateerd bij bejaarden die zowel in de periode van het onderzoek als 3 jaar eerder (bij het begin van het EPESE-project) een vitamine E supplement gebruikten. Deze groep omvatte 121 personen, van wie er maar 5 als gevolg van een coronaire ziekte overleden.
Japans onderzoek
De beschermende invloed van vitamine E tegen coronairsclerose is ook bevestigd door een Japans onderzoek van Takamatsu en anderen. Het betreft een gerandomiseerde dubbelblinde studie waarin langdurige suppletie met 100 mg (150IE) vitamine E per dag het optreden van coronaire hartaandoeningen significant verminderde.In het kader van dit onderzoek gebruikten 74 vrijwilligers gedurende 6 jaar dagelijks een supplement met 100 mg vitamine E (d-alfa-tocoferyl-acetaat), terwijl 73 andere proefpersonen een preparaat namen waarin slechts 3 mg van deze anti-oxidant aanwezig was. Bij het begin van het project waren alle deelnemers gezond en vrij van ECG-afwijkingen.
Na 6 jaar suppletie hadden zich bij géén van de proefpersonen die het hoog-gedoseerde preparaat kregen op coronairsclerose berustende afwijkingen voorgedaan, terwijl dit wel het geval was bij 7 mensen die dagelijks slechts 3 mg vitamine E gebruikten. Bij één patiënt was een hartinfarct opgetreden, bij twee personen had zich angina pectoris ontwikkeld en bij 4 mensen waren op het ECG verschijnselen van myocardbeschadiging aanwezig.
Vermeldenswaard is ook dat het vitamine E bloedgehalte in de 3 mg-groep gedurende de onderzoeksperiode geen significante stijging vertoonde, zodat deze groep kan worden beschouwd als equivalent aan een placebogroep zonder vitamine E. De reden dat 3 mg vitamine E werd gegeven in plaats van het oorspronkelijk geplande placebo was dat sommige vrijwilligers daar bezwaren tegen hadden. Dit roept de principiële vraag op of het, gezien het reeds omvangrijke bewijsmateriaal ten gunsten van vitamine E, nog langer ethisch verantwoord is proefpersonen de voordelen van een adequaat gedoseerde suppletie met deze nutriënt doelbewust te onthouden.
Verminderde kans op aderverkalking (arteriosclerose)
Het grote belang van vitamine E bij de bestrijding van coronaire hartziektes werd ook aangetoond door een onderzoek van Hodis en anderen.Daarbij werd door middel van coronaire angiografie vastgesteld dat hoog-gedoseerde vitamine E preparaten een remmende werking hebben op de ontwikkeling van het atheriosclerose-proces.
Het twee jaar durende onderzoek vond plaats in het kader van het CLAS (Cholesterol Lowering Atherosclerosis Study)-project. Bij deze placebo-gecontroleerde studie werd met behulp van angiografisch onderzoek vastgesteld dat verlaging van het LDL-cholesterol de progressie van coronaire arteriosclerose remt. De cholesterolverlagend kwam tot stand door middel van een speciaal dieet plus een vitamine B3 (piscine) omvattende medicatie.
|
Dat vitamine E vooral gunstig werkte bij de wat kleinere beschadigingen hangt waarschijnlijk samen met het feit dat deze relatief veel lipiden (vet) bevatten, en daarom voor hun anti-oxidatieve bescherming vooral op een lipofiele nutriënt (vet oplosbare) als vitamine E zijn aangewezen. Bij vergelijking van de hoog- en laag-gedoseerde vitamine C-subgroep was in alle drie categorieën de uitkomst in de hoog-gedoseerde subgroep gunstiger, maar de verschillen bereikten hier geen statistische significantie. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat in dit onderzoek de grens voor een hoge dosering vitamine C bij 250 milligram werd gelegd, een hoeveelheid die uit orthomoleculair standpunt te gering is om de positieve invloed van deze nutriënt op het cardiovasculaire systeem tot zijn recht te laten komen.
Verminderde kans op suikerziekte (diabetes)
Bij een vierjarige follow-up onderzoek van 944 Finse mannen in de leeftijd van 42-60 jaar, die bij het begin van de studie niet aan diabetes leden, werd vastgesteld dat een slechte vitamine E status gepaard ging met een aanzienlijk verhoogd risico op NIDDM (non-insulin dependent diabetes mellitus).In totaal bleken 45 van de 944 mannen gedurende de follow-up periode diabetes te hebben gekregen. Vastgesteld werd dat, indien tevens andere risicofactoren voor suikerziekte in de berekening werden betrokken, een slechte vitamine E status gepaard ging met een bijna viervoudige kans op NIDDM. De sterke beschermende invloed van vitamine E die uit deze bevindingen blijkt ondersteunt de hypothese dat vrije radicalen-schade een oorzakelijke factor is bij het ontstaan van NIDDM.
Vitamine E beschermt tegen DNA beschadiging
Bij zware fysieke inspanning treden als gevolg van oxidatieve stress DNA-beschadigingen op die door suppletie met hoge doses vitamine E kunnen worden voorkomen, zo blijkt uit een artikel in Mutation Research.In het artikel wordt verslag gedaan van een studie bij acht gezonde mannen (niet-rokers van 29 tot 34 jaar), bij wie werd nagegaan in hoeverre een eenmalige tot uitputting voortgezette fysieke inspanning het DNA in perifere leukocyten beschadigde.
Vastgesteld werd dat uitputtende lichamelijke inspanning bij alle acht proefpersonen DNA-beschadigingen veroorzaakte. Bij 5 mannen werd het onderzoek daarna herhaald, waarbij ze drie keer 800 mg (1192 IE) vitamine E (respectievelijk 12 uur voor, 2 uur voor en 22 uur na de verrichte inspanning) kregen. Daarbij bleek deze anti-oxidant in alle gevallen een aantoonbare bescherming tegen beschadiging van het DNA te bieden.
Een nog grotere beschermende invloed werd geconstateerd toen bij 2 van deze, alsmede bij 3 andere, proefpersonen een omvangrijker suppletieprogramma werd toegepast. Daarbij werd gedurende 14 dagen voorafgaand aan de te verrichten inspanning dagelijks 1200 mg vitamine E gebruikt. Deze hoge dosering was bij vier mannen in staat de door zware fysieke stress veroorzaakte DNA-schade volledig of nagenoeg volledig te voorkomen, terwijl ook bij de vijfde persoon een duidelijke vermindering werd bereikt.
Verminderde kans op borstkanker
De hypothese dat een tekortschietende voorziening met voedings-anti-oxidanten zoals vitamine E een belangrijke rol speelt bij maligne degeneratieprocessen wordt thans verder ondersteund door een Frans onderzoek waarover wordt gerapporteerd in het International Journal of Cancer.Vastgesteld werd dat bij vrouwen met een vroeg stadium van mammacarcinoom de gemiddelde vitamine E concentratie in het vetweefsel van de borst significant lager was dan bij een groep controlepersonen.
Bij de kankerpatiënten was bovendien het gehalte aan lipide peroxidatieproducten (vrije radicalen) in het vetweefsel hoger. (Deze grootheid geeft een indruk over de mate van oxidatieve schade aan vetstructuren.)
Vitamine E wordt bij rokers minder goed opgenomen
In 1996 is in Canada het effect van roken bestudeerd op de opname van vitamine E. Een groep van rokers en een groep van niet-rokers kregen elk drie maanden lang een suppletie van 350mg (522 IE) vitamine E per dag. Na afloop bleek dat de vitamine E bloedspiegel bij de rokers maar tot 47% was gestegen en bij de niet-rokers tot 101%. Hieruit valt af te leiden dat vitamine E suppletie voor rokers ongeveer de helft minder effectief is als voor niet-rokers.Overzicht vitamine E supplement
Supplementen die verkocht worden door drogisterijen zijn niet aan te bevelen. Zij zijn te laag gedoseerd en worden vaak verkeerd geproduceerd waardoor ze slecht door het lichaam opgenomen worden. Producenten als Pharma Nord, Solgar en Nova Vitae plus leveren wel de goede producten. Solgar levert een goed product maar is helaas tamelijk duur en levert niet via internet. Pharma Nord wordt alleen in speciaalzaken verkocht. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar Nova Vitae plus omdat deze producten goedkoop geprijst zijn en via internet leverbaar zijn.
Supplement | Dagkosten | ||
Vitamine E 2 x 512IE per dag | € 0,28 |
Door lezers gemeldde resultaten
Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!Amstelveen, 13 januari, man 23: [vitamine e]
Ik ben begonnen met het slikken van de vitamines terwijl er niets met mijn gezondheid mis was (of is). Ik heb dus ook geen wezenlijke verandering gemerkt in het afgelopen jaar. Tot voor kort! Ik sport namelijk best intensief. Ik ben wedstrijdroeier en roei op nationaal niveau. Dit houd in dat ik 8 tot 10 keer per week train. Vaak zijn dit hele zware trainingen. Soms zo zwaar dat je een paar dagen compleet uitgeput bent. Maar daar heb ik steeds minder last van in tegenstelling tot mijn ploeggenoten. Ik merk dat ik me een stuk sneller weer fit voel na een compleet uitputtende training of wedstrijd. Dit volgens mij dankzij de vitamines. Ik slik wel voor elke zware wedstrijd 800IE aan vitamine E i.p.v. de gebruikelijke 400IE. Dat werd in een Pillie Willie artikel over vitamine E aanbevolen om DNA schade te beperken bij zware lichamelijke inspanning.Referenties
- lef.org/prod_hp/abstracts/php-ab426c.html
- www.soe.nl/resvite.htm
- www.soe.nl/rescarc.htm
- www.soe.nl/rescardi.htm
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie