Zink suppletie waar is dat nu goed voor?
- verbetert de werking van het immuunsysteem
- herstelt een verzwakte en verkleinde thymus
- verbetert de weerstand tegen infectieziekten bij kinderen met het Down syndroom
- versnelt herstel van infectieziekten als verkoudheid
Selenium suppletie waar is dat nu goed?
- Verlaagt de kans op longkanker, prostaatkanker en dikkedarm- en endeldarmkanker
- Voor patiënten die een chemotherapie volgen
- Vermindert de kans op een spontane abortus
- Vermindert de kans op hart en vaatziekten
- Vermindert de kans op ontsteking van luchtweg en urinewegen
Zink en selenium in onze voeding
Selenium zit vooral in eigeel, schaal en schelpdieren en in minder mate in volkorenbrood, graanproducten, vis, gevogelte en vlees. Wij krijgen echter niet altijd voldoende zink en selenium via onze voeding binnen. Er zijn gebieden in de wereld waar de bodem bijvoorbeeld arm aan zink en selenium is. Hierdoor zullen niet alleen de gewassen, maar ook het vlees en de zuivelproducten weinig van deze spoorelementen bevatten. Japan, Canada, Venezuela en bepaalde streken van de V.S. zijn van nature goed bedeeld. De bevolking haalt er een dagelijks gemiddelde van 100 - 200mcg aan selenium. Een Nederlander haalt, in het beste geval, niet meer dan 67mcg selenium per dag en met de inname van zink is het nog slechter gesteld. De stelling van de overheid: "een evenwichtige gezonde voeding bevat voldoende vitamines en mineralen" gaat hier dus niet op. In Nederland is het onmogelijk voldoende zink en selenium via de voeding binnen te krijgen. Deze tekorten zullen onvermijdelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Een pil is hier onvermijdelijk. Bovendien loopt vooral de inname van selenium de laatste 25 jaren hard achteruit. Een Engels onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse inname van selenium in Engeland 25 jaar geleden rond de 60mcg per dag lag. In 1994 was dat nog maar de helft: 34mcg. Ook in België werd een daling van het selenium gehalte in het bloed aangetoond.Een zink tekort geeft vaak een verminderde reuk en smaak, bovendien ontstaan er bij een zink tekort soms witte vlekjes op de nagels.
Selenium
Selenium verlaagt de kans op kanker
In Europa komt kankersterfte bij jongeren steeds meer voor. Recent onderzoek suggereert dat een te kort aan selenium in onze voeding deze verontrustende trend ten dele zou kunnen verklaren. In 1996 publiceerde de Amerikaanse epidemioloog Clark in de "Journal of the American Medical Assosciation" (JAMA) de opmerkelijke resultaten van een experiment waaraan meer dan 3000 patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker mee deden. Het experiment duurde in totaal vier en een half jaar. Het bleek dat selenium geen significante invloed had op het voorkomen van huidkanker, maar wel de kans om aan een andere kankersoort te overlijden halveerde. Longkanker, prostaatkanker en dikkedarm- en endeldarmkanker kwamen in de groep die 200mcg selenium per dag kregen veel minder voor dan in de placebogroep. Het resultaat was zo duidelijk, dat het experiment voortijdig werd afgebroken om aan de placebogroep het belangrijke selenium niet te onthouden.In de V.S. hebben diverse studies aangetoond dat er een omgekeerde afhankelijkheid bestaat tussen het aantal sterfte gevallen door kanker en het seleniumgehalte van de bodem. Hoe lager het gehalte hoe meer sterfte door kanker.
Selenium is een belangrijk onderdeel van glutathionperoxidase, een enzym dat in het lichaam vrije radicalen opruimt. Zie voor een uitleg over de schadelijke invloed van vrije radicalen het rapport "Vrije radicalen zijn dat schurken" van april 1999. Glutathionperoxidase is van selenium afhankelijk. Hoe meer selenium er beschikbaar is hoe actiever het enzym kan zijn.
Onderzoekers uit de V.S. en uit Europa bereiden momenteel een groot onderzoek voor waarin het effect van selenium op kanker verder wordt onderzocht. Het onderzoek heet PRECISE (Prevention of Cancer Intervention with Selenium). Er zullen in totaal meer dan 50.000 mensen aan mee doen. Het experiment zal vijf jaar duren, maar Clark (van het JAMA onderzoek) denkt dat na twee jaar de resultaten al zo duidelijk zullen zijn dat het onderzoek zal worden afgebroken.
Patiënten die een chemotherapie volgen waarbij ze behandeld worden met adriamycin zouden kunnen overwegen selenium in combinatie met vitamine A en E te gebruiken om het giftige effect van dit geneesmiddel te verminderen.
Selenium versterkt het immuunsysteem
Selenium versterkt het immuunsysteem aanmerkelijk. Selenium is in staat om elk onderdeel van ons immuunsysteem beter te laten werken. Dit is waarschijnlijk de reden waarom selenium zo goed tegen kanker beschermt. Het lijkt er op of selenium een sleutelrol speelt in ons immuunsysteem.Selenium en andere ziekten
Selenium is niet alleen belangrijk bij de preventie van kanker, maar ook belangrijk bij het voorkomen van andere ziekten. Mensen met hart en vaataandoeningen, verminderde vruchtbaarheid, artritis, psoriasis en zelfs AIDS blijken een laag niveau aan selenium in het bloed te hebben. Misschien verklaart dit een beetje waarom het AIDS virus het eerst in Za‹re opdook; de bevolking van Za‹re heeft een selenium tekort.Steeds meer cardiologen zien een mogelijk verband tussen seleniumtekorten en hart en vaatziekten.
Een Engelse studie heeft ontdekt dat vrouwen met een laag seleniumniveau in het bloed meer kans maken op een spontane abortus.
Bij een groep Franse bejaarden werd een dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek uitgevoerd naar het effect van micronutrienten-suppletie op het voorkomen van luchtweg en urogenitale infecties. Gedurende het 2 jaar durende suppletieprogramma bleken degene die dagelijks 100mcg selenium plus 20mg zink kregen significant minder aan dit type aandoeningen te lijden. De suppletie werd gedurende twee jaar voortgezet en van alle proefpersonen werd geregistreerd hoeveel luchtweg en urogenitale infectieziektes in die periode optraden. Na afloop van de suppletie-periode bleek dat zich bij de groep proefpersonen die het zink/selenium-preparaat hadden gebruikt significant minder infectieziekten hadden voorgedaan dan bij degene die deze spoorelementen niet kregen.
Selenium is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Bij een proef met patiënten met reumatische artritis bleek het dat de klinische toestand van 40% van de proefpersonen door 100 - 150mcg selenium werd verbeterd.
Wat is een goede dosis voor Selenium?
Over de optimale dosis selenium is niet iedereen het eens. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt, als veilige en voldoende grote dosis, 50 tot 200mcg selenium per dag aan. De Nederlandse overheid houdt het op 70mcg. Diverse, vooral Europese, studies geven aan dat deze norm te laag is. Sommige onderzoekers pleiten zelfs voor 100 tot 200mcg selenium per dag, bovenop de dagelijkse inname door de voeding.De Nederlandse overheid zit, vaak om politieke reden, met de meeste aanbevelingen te laag, ik houd het daarom op 100 - 150mcg selenium per dag. Als je daar een inname van 50 mcg selenium door voeding vanaf trekt krijg je een suppletiewaarde van 50 - 100mcg per dag. Een goede multi bevat 50mcg selenium en een half tablet Selenium - Zink van de gemiddeld zo'n 25mcg. Dat is samen 75mcg selenium per dag. Precies de dosis in de Pillie Willie Basis Vitamine Suppletie. Zie voor meer informatie mijn hoofdstuk aanbevolen supplementen.
Zink
Verbetering van het immuunsysteem
Het grote belang dat het spoorelement zink heeft voor het functioneren van het immuunsysteem werd bevestigd door een dubbelblind onderzoek dat door Sazawal en anderen. bij een groep jonge kinderen werd uitgevoerd. Daarbij bleek een 120 dagen durend zinksuppletieprogramma de cellulaire immuniteit significant te verbeteren.Verbetering van de cellulaire immuniteit na zinksuppletie werd ook geconstateerd bij het onderzoek van de verschillende typen T-lymfocyten. Dit aspect werd bestudeerd bij 22 kinderen die met zink werden behandeld en 34 kinderen die dit spoorelement niet kregen.
Na 120 dagen werd in de zink-groep een significante toename geconstateerd van het gemiddelde aantal cellen in de T-helpercellen (onderdeel van het immuunsysteem) en van de T-helper/T-suppressor-ratio. Bovendien was in de zink-groep ook het totale aantal T-lymfocyten significant toegenomen.
Zink herstelt de thymus
Zink speelt een essentiële rol bij de groei en het herstel van de thymus, zo kan worden geconcludeerd uit een onderzoek bij kinderen met een door ernstige ondervoeding geslonken thymus. De hoge sterfte bij ondervoede kinderen in ontwikkelingslanden (meer dan 12 miljoen doden per jaar) is in belangrijke mate te wijten aan de grotere vatbaarheid voor infectieziektes die door ondervoeding pleegt op te treden.In dit kader werd een onderzoek gedaan naar de invloed van zinksuppletie. Daartoe werd een groep ondervoede kinderen die alleen met een op herstel van de eiwit- en energievoorziening gerichte dieet-therapie werden behandeld vergeleken met een andere groep ondervoede kinderen die tevens zinksuppletie kregen. Gedurende de twee maanden durende follow-up werd onder meer regelmatig de thymus-grootte gemeten. Uit eerder onderzoek was namelijk gebleken dat de omvang van deze voor het functioneren van het afweersysteem essentiële klier bij ondervoede kinderen aanzienlijk kleiner is dan bij goed gevoede kinderen.
Vastgesteld werd dat de tijd die nodig was voor herstel van de verzwakte en verkleinde thymus onder invloed van de zinksuppletie aanzienlijk werd bekort. Terwijl de gemiddelde thymus-omvang in de controlegroep pas na ongeveer twee maanden op een normaal (doch nog niet optimaal) niveau kwam, was dit in de suppletiegroep reeds na circa ‚‚n maand het geval.
Zink vermindert infecties bij kinderen met Down Syndroom
Uit een publicatie in het International Journal of Neuroscience blijkt dat zinktekort waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij een aantal verschijnselen die plegen op te treden bij het syndroom van Down, en dat deze symptomen door zinksuppletie kunnen worden teruggedrongen. Het onderzoek sluit aan bij andere studies waaruit is gebleken dat bij kinderen met het syndroom van Down veelal een gebrek aan zink bestaat, en dat dit een belangrijke rol speelt bij bepaalde immunologische stoornissen die met dit syndroom zijn gepaard gaan.De verbetering kwam tot uiting in een duidelijke vooruitgang in de klinische conditie. Vergeleken met de 12 maanden voorafgaand aan de zinksuppletie trad in het jaar na het beëindigen daarvan zowel een significante daling op in het aantal doorgemaakte infecties als in de duur van deze ziekteperiodes. Dit ging gepaard met een belangrijke vermindering van het schoolverzuim.
Wat is een goede dosis voor Zink?
Nederlanders hebben allen een Zink tekort. Lees het artikel over "Ernstige tekorten in de Nederlandse voeding" van februari 1999. Te veel zink is echter ook weer niet goed anders wordt gaat het een competitie aan met koper, ook een belangrijk spoorelement. 15mg zink per dag is voldoende. Als je een goede multi-vitamine gebruikt krijg je ongeveer 10mg zink binnen. Een 1/2 tablet zink/selenium bevat ongeveer 7,5mg zink, samen dus 17,5mg, dat moet genoeg zijn.Aanbevolen supplementen
Supplement | Dagkosten | ||
½ x zink / selenium | € 0,03 |
Aanbevolen supplementen
Huismerksupplementen die verkocht worden door supermarkten en drogisterijen zijn meestal niet aan te bevelen. Zij zijn laag gedoseerd en worden vaak zodanig geproduceerd dat ze slecht door het lichaam opgenomen worden. Producenten als Pharma Nord, Solgar en Nova Vitae Professional leveren wel de goede producten. Solgar levert een goed product maar is helaas tamelijk duur en Pharma Nord wordt vaak alleen in speciaalzaken verkocht.
Mijn voorkeur gaat daarom uit naar Nova Vitae Professional. Deze producten zijn eenvoudig te bestellen en de leverancier geeft 25% korting.
Door lezers gemeldde resultaten
Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!Referenties
Selenium
Zink
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie